Ön még nem választott települést!
Kérjük, válassz települést!
vagy

Tudja biztonságban személyes adatait!

Az Ön és családja személyes adatai védelme érdekében internetezés közben is óvatosságra van szükség. Az adathalászok elleni védelemért Ön is sokat tehet, ha elolvassa tájékoztatónkat, és megfogadja tanácsainkat.

Hogyan kerülje el az adathalászok csapdáját?

Az online bűnözés egyik ága az adathalászat, melynek lényege, hogy illetéktelenek csapdákat állítanak, hogy megszerezzék a személyes adatainkat, például a felhasználónevünket, jelszavunkat vagy bankkártyaadatainkat, hogy pénzhez jussanak. Ha személyes adataink rossz kezekbe kerülnek, komoly bajba kerülhetünk. Elég egy rossz kattintás, és elveszítheti hozzáférését az e-mail fiókjához, míg a benne lévő e-mailek az adathalászok birtokába kerülnek, vagy súlyosabb esetben a bankkártyaadatok megszerzésével a pénzét is ellophatják. Ezért a fokozott óvatosság internetezés közben nélkülözhetetlen.

 

Hogyan ismerhető fel az adathalászat?

Az adatok eltulajdonításának több módszere van, de a legtöbbször hamisított e-mailben és weboldalakon érik el a bűnözők, hogy önként adjuk meg az adatainkat. A csalók bankok, közösségi oldalak, nagyobb cégek és online fizetésre alkalmas szolgáltatások ismertségét használják fel úgy, hogy látszólag lemásolják az igazit, de egy linkkel vagy gombbal átvisznek egy másik oldalra, ahol a személyes adatainkat egy űrlapot kitöltve kell megadni. 

Adathalász oldal minta

 

Mikor kezdjen gyanakodni?

  • Felugró üzenetben értesítik, hogy kisorsolták egy nyereményjátékon.
  • E-mailben értesítik, hogy kisorsolták olyan nyereményjátékon, amelyen nem vett részt.
  • Üzenetet kap, mely szerint fiókját törölni fogják, ha nem adja meg a belépési adatait.
  • Illegális zene- és filmletöltésért büntetéssel fenyegetik a hatóság nevében e-mailen keresztül, és a bírság azonnali utalására kérik.

 

Mit NE tegyen?

  • Személyes adatait SOHA NE ADJA MEG!
  • Ha gyanús a feladó vagy a cég neve, mert úgy emlékszik, hogy másképp szokták írni, vagy helyesírási hibákkal van tele az üzenet, akkor ne kattintson az üzenetben lévő gombra vagy linkre!

 

Visszaélések a Vidanet nevében

Sajnálatos módon több internetszolgáltatóhoz hasonlóan a Vidanet nevében is próbálnak csalók adatokhoz jutni. Ez úgy lehetséges, hogy az adathalász oldalak be tudják azonosítani az Ön IP-címe alapján, hogy mely szolgáltató internetét használja. Így minden felhasználónak a valódi szolgáltatója nevében küldenek üzenetet, hogy hitelesnek tűnjenek. Ilyenkor a fenti árulkodó jelek mellett általában arra figyelhet fel, hogy a Vidanet nevét angolul írják a hamis üzenetben, azonban “ViDaNet Cabletelevision Provider Ltd.” néven vállalatunk soha nem küld üzenetet. Ha cégnévként a “ViDaNet Cabletelevision Provider Ltd.” nevet látja, vagy más szokatlan írásmód, esetleg angol szöveg található a kapott üzenetben, egészen biztosan csalók vannak mögötte. Kérjük, ilyen esetben ne kattintson az üzenetre és a benne található linkre, és semmiképpen ne adja meg adatait az adathalászoknak!

Milyen felületeken tájékozódhatok a Vidanet akcióiról és nyereményjátékairól?

A Vidanet akcióiról és nyereményjátékairól minden esetben a Vidanet saját felületeiről tájékozódhat, melyek a következők:

  • Honlap: https://www.vidanet.hu/
  • Facebook-oldal: https://www.facebook.com/vidanet/
  • Hírlevél: Előfizetőink személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban iratkozhatnak fel.
  • Telefonos ügyfélszolgálat: Hívja a 1203-as telefonszámot, ahol kollégáink minden nap 6:00 és 22:00 között rendelkezésére állnak. A részletekért kattintson ide!
  • Iroda: Szeretettel várjuk ügyfélszolgálati irodáinkban, ahol személyesen és kényelmesen intézheti ügyeit. Irodáink elérhetőségét és ügyfélfogadási idejét itt találja.